Mittelspitz kuuluu saksanpystykorvien viisijäseniseen perheeseen, joista se on keskimmäinen kokonsa puolesta ja historiallisesti se on alkuperäisin ja vanhin rotu. Pienin muunnoksista on pomeranian ja suurin keeshond. Mittelspitz oli alun alkujaan maatilojen ja käsityöläisten vahtikoira. Näistä ajoista sille on jäänyt muistoksi varoittava haukku, jonka se päästää ilmoille kuullessaan vieraita ääniä. Turhaan räksyttämiseen hyvin peruskoulutettu mittelspitz syyllistyy kuitenkin harvoin, se suhtautuu varoittamistehtäväänsä sen vaatimalla vakavuudella.
Luonteeltaan mittelspitz on seurallinen, uskollinen, valpas ja ystävällinen, usein suorastaan iloinen. Se tulee yleensä hyvin toimeen toisten koirien ja lasten kanssa, kunhan näihin panostetaan pennusta asti. Vaikka mitteli on sopii moneen perheeseen ja seuraan, on muistettava mittelspitzin koko (30-40 cm), minkä vuoksi pienten lasten rajuihin leikkeihin tästä koirasta ei ole. Mittelspitz saattaa suhtautua vieraisiin hieman epäluuloisesti, mutta sen ei kuulu olla arka eikä aggressiivinen.
Mittelspitz on oiva harrastuskoira, se on usein monin tavoin motivoitavissa ja osaavan kouluttajan käsissä voi olla helppokin koulutettava. Monet mittelit ovat löytäneet hyvän harrastuksen muun muassa agilitysta ja tokosta/rally-tokosta. Mittelspitzit ovat kilpailleet edellä mainittujen lajien lisäksi myös koiratanssissa menestyksekkäästi. Säänkestävyys, sinnikkyys ja pitkäikäisyys ovat rodun valtteja. Mittelspitz on uskollinen omistajalleen, mutta hyvin sopeutuvainen - siksi mm. matkustaminen mittelspitzin kanssa on helppoa ja vaivatonta.
Peruskoulutus on ehdottoman tärkeä jokaiselle mittelspitzille. Koska rotu on aktiivinen, saattaa sen energia purkautua kouluttamattomana asioihin, joihin emme omistajina sitä toivoisi. Varsinkin murrosiässä tämä rotu voi aiheuttaa haasteita omistajilleen. Tällöin kaikki jo opittu voi kadota ja energia purkautua epätoivottuna käytöksenä. Peruskoulutukseen voidaan lukea muun muassa perushoitotoimenpiteiden harjoittelu, hihnassa kulkeminen, kodin yleiset säännöt, yksinolemisen harjoittelu ja vieraiden tilanteiden sietämisen harjoittelu (kuten eläinlääkärikäynnit). Lisää mittelspitzien kouluttamisesta löytyy täältä.
Mittelspitzin ylpeys on sen kaunis, mutta helppohoitoinen turkki. Paksu, pehmeä pohjavilla pitää koiran lämpimänä, kun pitkä, pysty peitinkarva suojaa likaantumiselta. Vaikka turkki on komea, ei se ole lainkaan vaikea pitää kauniina. Aikuinen koira tulee harjata noin viikon kahden välein, eikä pestäkään tarvitse kuin muutaman kerran vuodessa. Pennulle jo käsittelyn opettelun vuoksi harjaamista suositellaan useammin.
Mittelspitz on verrattain terve rotu, mutta myös mitteleillä esiintyy jotain sairauksia. Näitä ovat esimerkiksi patellaluksaatio (polven sijoiltaan meno), lonkkadysplasia ja silmäsairauksista PRA, RD ja HC. Epilepsiaa ja Addisonin tautia on todettu jonkin verran englantilaisessa kannassa. Rodulle tyypillisiä sairauksia tai vaivoja mittelspitzeillä ei esiinny.
Kasvatustyössä tulee erityisesti painottaa mittelspitzin olemuksen säilymiseen. Ihanteena on, että mittelspitzillä on mahdollisimman kettumainen pää ja valpas, kirkas katse. Sen korvat ovat pienet, kolmionmuotoiset ja tarkkaavaisesti pystyssä kannetut. Mittelspitzin tulee kantaa tuuheaa häntäänsä terhakkaasti selän päällä. Koiran liikkeet ovat tehokkaat, sujuvat ja joustavat. Kaunis turkki muodostaa kaulan ympärille harjamaisen kaulurin ja takareisiin ns. housut. Väripuhtauteen tulee myös kiinnittää huomiota, eikä valkoisia merkkejä sallita. Hyväksytyt värit ovat: (puhtaan) valkoinen, musta, ruskea, oranssi, harmaa, oranssi-soopeli, kerma-soopeli, kerma, black&tan ja kirjava (valkoinen päävärinä). Englannissa ja Australiassa käytettävä rotumääritelmä hyväksyy kaikki värit, minkä vuoksi mittelspitzeillä tavataan satunnaisesti myös muita värejä, jotka Suomessa ja mm. rodun kotimaassa Saksassa ovat hylkääviä. Näitä ovat esimerkiksi brown&tan, suklaasoopeli ja sininen. Roturisteyksillä saksanpystykorviin ollaan tuotu myös merle -väriä, joka ei ole rotumääritelmän mukaisesti hyväksyttävä.
Näyttelyissä mittelspitzit arvostellaan kolmessa eri väriryhmässä: valkoinen (weiss), musta ja ruskea (schwarz/braun) ja muut värit (neu farben). Jokaiselle väriryhmälle jaetaan CACIB:it erikseen.
Mikäli koira on liian suuri kleinspitziksi tai pieni mittelspitziksi tai rekisterissä väärässä väriryhmässä, se voidaan näyttelyssä muuttaa 15 kuukautta täytettyään rodusta (kleinspitz/mittelspitz) toiseen tai muuttaa 9 kuukautta täytettyään väriryhmästä toiseen tuomarilausunnolla. Tässä Suomi noudattaa rodun kotimaan käytäntöä.
Jalostuksentavoiteohjelma sekä perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma (PEVISA)
Jalostuksen tavoiteohjelma
· Pentueen vanhemmilla tulee astutushetkellä olla virallinen lonkkakuvauslausunto.
PEVISA-ohjelma:
Pentueen vanhemmilla tulee astutushetkellä olla virallinen lonkkakuvauslausunto.
Uroksella saa olla alle 6-vuotiaana korkeintaan 40 jälkeläistä ja elinaikanaan uroksella saa olla korkeintaan 70 jälkeläistä. Viimeinen rajan ylittävä pentue rekisteröidään kokonaisuudessaan.
Yli 8-vuotiaille koirille voidaan myöntää poikkeuslupa lonkkaniveldysplasialausunnosta rotujärjestön puollon perusteella.
· Ulkomaisia koiria koskeva toistaiseksi voimassa oleva poikkeus: Ei vaadita PEVISA-tutkimuksia (urokset 2 pentuetta, nartut 1 pentue).